Your Home Made Perfect viewers are divided over £40,000 makeover

Your Home Made Perfect viewers are divided over £40,000 makeover of family’s two-bedroom terrace home with critics saying it looks ‘soulless’

  • Your Home Made Perfect returned last night with mother and son Jacqueline and Jamie in south London
  • She wanted to renovate the two-bedroom terrace home and had £47,000 to spend on the build
  • Viewers were pleased to see an ‘ordinary’ family on the show with a ‘realistic’ budget 
  • But some questioned architect Lizzie Faher’s design, saying it looked ‘soulless’ and lacked ‘character’ 
  • Your Home Made Perfect viewers were divided over a renovation of a two-bedroom home on last night’s episode. 

    Administrative officer Jacqueline and her 22-year-old son Jamie, an apprentice in ornamental plastering, appeared on the show because they wanted a £40,000 makeover of their terrace home in south London.  

    After viewing two potential designs on virtual reality headsets, Jacqueline and Jamie opted for a design by award-winning architect Lizzie Faher, who wanted to split the downstairs into two distinct social spaces for the family. 

    She moved the bathroom from the back of the house to underneath the stairs and replaced it with an extension housing a light-filled kitchen. Lizzie’s reconfiguration also gave the mother and son a much-wanted entranceway. 

    The finished results divided viewers, with some saying it was ‘lovely’. However others said the design was ‘soulless’ and lacked ‘character’. 

    Living room before: Administrative officer Jacqueline and her 22-year-old son Jamie, an apprentice in ornamental plastering, appeared on the show because they wanted to give new life to their terrace home in south London for £47,000. The downstairs was dominated by a single reception room which host Angela Scanlon described as the 'do everything room'

    Living room before: Administrative officer Jacqueline and her 22-year-old son Jamie, an apprentice in ornamental plastering, appeared on the show because they wanted to give new life to their terrace home in south London for £47,000. The downstairs was dominated by a single reception room which host Angela Scanlon described as the ‘do everything room’

    Living room after: After viewing two potential designs on virtual reality headsets, Jacqueline and Jamie opted for a design by award-winning architect Lizzie Faher, who wanted to split the downstairs into two distinct social spaces for the family

    Living room after: After viewing two potential designs on virtual reality headsets, Jacqueline and Jamie opted for a design by award-winning architect Lizzie Faher, who wanted to split the downstairs into two distinct social spaces for the family

    Kitchen before: The reception room led to a cramped kitchen, which led to a bathroom at the back of the house. There was 'standing room only' and Jacqueline struggled with lack of storage and food preparation space

    Kitchen before: The reception room led to a cramped kitchen, which led to a bathroom at the back of the house. There was ‘standing room only’ and Jacqueline struggled with lack of storage and food preparation space

    Kitchen after: After viewing the competing designs, Jacqueline and Jamie opted to commission Lizzie. They were particularly taken by her idea for a large kitchen with combined wall and skylight (pictured)

    Kitchen after: After viewing the competing designs, Jacqueline and Jamie opted to commission Lizzie. They were particularly taken by her idea for a large kitchen with combined wall and skylight (pictured)

    Important memories: Jacqueline, who also has a daughter, explained she had grown up in the area and bought the property with her late husband, Alex, some 30 years ago. Pictured, the outside of the terraced property in south London

    Important memories: Jacqueline, who also has a daughter, explained she had grown up in the area and bought the property with her late husband, Alex, some 30 years ago. Pictured, the outside of the terraced property in south London 

    Growing up: Jamie with his mother, Jacqueline. Living with an adult son presented a challenge for Jacqueline because they both wanted more privacy, particularly when entertaining. They turned to Your Home Made Perfect for help

    Growing up: Jamie with his mother, Jacqueline. Living with an adult son presented a challenge for Jacqueline because they both wanted more privacy, particularly when entertaining. They turned to Your Home Made Perfect for help 

    Torn: The finished results divided viewers, with some saying it was 'lovely'. However others said the design was 'soulless' and lacked 'character'. Others noted it was refreshing to see an 'ordinary' family on a home makeover show

    Torn: The finished results divided viewers, with some saying it was ‘lovely’. However others said the design was ‘soulless’ and lacked ‘character’. Others noted it was refreshing to see an ‘ordinary’ family on a home makeover show

    Jacqueline, who also has a daughter, explained she had grown up in the area and bought the property with her late husband, Alex, some 30 years ago.

    They had made enquiries about carrying out ‘cosmetic’ work on the property together once their children had grown up but at around the same time, Alex was diagnosed with cancer. 

    Now, three years after her husband’s death, Jacqueline wanted to finish the project they had hoped to start together.  

    Living with her adult son presented a challenge because they both wanted more privacy, particularly when entertaining. 

    ‘I know I’ve outgrown the house, it mainly gets you down more than anything else,’ said Jamie. He continued: ‘There is not enough privacy for both of us. If I come into the house knowing that mum has friends over, I have to go upstairs like a naughty kid.’ 

    The downstairs was dominated by a single reception room which host Angela Scanlon described as the ‘do everything room’. It is where the mother and son ate, listened to music and watched TV. 

    Living room before: Mother and son used the single reception room, pictured, to eat, listen to music and watch TV

    Living room before: Mother and son used the single reception room, pictured, to eat, listen to music and watch TV

    Living room after: Lizzie divided the space into distinct 'zones' and tucked the main relaxing space at the back (pictured)

    Living room after: Lizzie divided the space into distinct ‘zones’ and tucked the main relaxing space at the back (pictured)

    Bathroom before: The reception room led to a cramped kitchen, which led to a bathroom at the back of the house

    Bathroom before: The reception room led to a cramped kitchen, which led to a bathroom at the back of the house

    Bathroom after: Lizzie relocated the bathroom to the area under the stairs, freeing up the back of the house for the kitchen

    Bathroom after: Lizzie relocated the bathroom to the area under the stairs, freeing up the back of the house for the kitchen

    The reception room led to a cramped kitchen, which led to a bathroom at the back of the house. 

    Ahead of the renovation, Jacqueline admitted: ‘I’ve been here a long time, going back and forth, back and forth on what to do. And to be honest, I don’t know what to do.’

    After viewing the competing designs, Jacqueline and Jamie opted to commission Lizzie. They were particularly taken by her idea for a large kitchen with combined wall and skylight. 

    They were able to execute the design perfectly, although a damaged wall meant they went £10,000 over budget. 

    Viewers were thrilled for the mother and son and said they were left ‘in tears’ when Jacqueline revealed how happy she thought Alex would be at the transformation. 

    One tweeted: ‘Just a delightful show – seeing the smiles on this mum & son whose lives have been on hold #YourHomeMadePerfect.’

    Back of the house before: Jacqueline was stumped as to how to rearrange the property, with the bathroom at the back

    Back of the house before: Jacqueline was stumped as to how to rearrange the property, with the bathroom at the back

    Back of the house after: By reconfiguring the downstairs, Lizzie was able to moved the kitchen to the back of the house

    Back of the house after: By reconfiguring the downstairs, Lizzie was able to moved the kitchen to the back of the house

    Another posted: ‘Lovely family. Don’t let me cry Loudly crying face #yourhomemadeperfect.’

    Others noted it was refreshing to see an ‘ordinary’ family, when so many home makeover shows are dominated by millionaires. 

    ‘For once it’s an ordinary family and not pretentious people paying silly money for stupid things #YourHomeMadePerfect,’ one tweeted. 

    But not everyone was impressed, with one scathing viewer writing: ‘It was a bold choice to make this space as bland and soulless as possible #YourHomeMadePerfect.’ 

    However there was no doubt how happy Jacqueline and Jamie were. The mother said: ‘Everything about it is exactly as I wanted’. Her son added: ‘It leaves you speechless.’ 

    Comments are closed.